Powered By Blogger

četvrtak, 17. svibnja 2012.

Tvoj osjećaj sreće ovisi o tebi samoj

Ja uvijek gledam kako naći u svakoj situaciji veselje i osjećaj sreće. Naučila sam iz iskustva da moj osjećaj da li sam sretna ili se osjećam jadno više ovisi o tome kako sam nastrojena, a manje o stvarnim okolnostima.
 Ove riječi je izrekla Martha Washington, žena prvog američkog predsjednika još davnog 18.stoljeca. Zašto ne bismo i mi tako pokušali činiti? Postani svjesniji svakog svog veselog trenutka i pričaj s drugima o tim trenucima.

srijeda, 9. svibnja 2012.

Zašto moramo opraštati?

Oprostiti nekome tko ti je učinio zlo je najteže. Nekada nemoguće. Medjutim znanstvenici su prikazali u svom radu da je oprost najbolje što možemo učiniti, ne zbog onog tko te povrijedio nego zbog sebe samih. Ljudi koji su bili uključeni u ovaj projekat postali sretniji i smireniji kad su uspjeli oprostiti počinitelju, dok je kontrolna grupa ostala u svojoj nervozi i depresiji. Pa zašto onda ne bismo pokušali i mi. Buddha je rekao da nositi u sebi bijes koji želiš iskaliti na drugome je kao da držis vrući ugljen u ruci kojeg želiš baciti na drugoga, a sam sebe najviše opeces. Tako i nas ta mržnja prema drugome vise pogađa i vrijedja nas same nego što je nam je to počinitelj učinio. Ta mržnja koju nosis prema počinitelju najviše zaustavlja tebe samog da ne možeš nastaviti svoj život, uživati u lijepoti nego samo gledaš kako bi se tome osvetio ili kako ćeš izbjeći da ga ne sretnes. I to te sprečava u mnogo čemu. Razmisli o tome.