Powered By Blogger

ponedjeljak, 17. lipnja 2013.

Kako postati optimistična osoba

Najbolji način da se postane optimistična osoba je taj  da prvo postaneš svijestan svojh pesimističnih misli. Nakon identificiranja  crnih misli moraš se naučiti obraniti od njih. Moraš se svadjati sam sa svojim negativnim mislima. To ćeš najlakše postići tako da se praviš da se svadjaš sa nekim drugim tko te kritizira, a ne sam sa sobom. Npr. naiđe ti misao da je tvoj prijatelj/partner tebi rekao nešto na ružan način. Tvoja pomisao je da je on sigurno ljut na tebe.

Sad zamisli da to nisi ti sam sebi rekao nego da te neka bezvezna osoba pored tebe zeza i govori ti: "prijatelj izgleda nešto ljut na tebe, vidiš kako ti je ružno ono rekao".  Kako bi se obranio da ti to netko govori?

Možda bi rekao, "pa nije, to se tebi samo učinilo.  Ti si možda ljubomoran jer ti se čini da je on ljubazniji prema drugima. Ali važno je razlikovati ono što ti se možda učinilo od onog što je činjenica".

I tako pokušaj oboriti argumentima svaku crnu misao koja ti naidje. Jer nama je izgleda lakše svadjati se sa drugima, nego sa svojim vlastitim tvrdnjama i optužbama protiv samog sebe. Jer mi smatramo da smo mi uvijek u pravu, a drugi nisu. Pa se zato trebamo udaljiti ponekad od svojih vlastitih misli i praviti se da ti to netko drugi govori tko absolutno nije u pravu.

Pokušaj upotrijebiti ovaj trik drugi put kad ti dodje neka pesimistična misao koja napada tvoju ličnost.