Powered By Blogger

četvrtak, 14. studenoga 2013.

Kako se rješiti starih traumi i strahova

U psihologiji postoji jedna vrsta terapije koja nas vadi iz starih strahova i boli koje smo zadobili kad smo bili djeca. Radi se o unutrašnjem dialogu koji vodimo sa djetetom u sebi.
Mnoge emocionalne navike i nervoze  smo stekli kao djeca i još uvijek ima stvari kojih se sjećamo sa strahom ili nelagodnošću. Ali sada smo odrasla i zrela osoba i moramo  preodgojiti  i to dijete u sebi. Postanite sam sebi roditelj i to onakav roditelj kakvog biste željeli  da ste ga imali kad ste bili dijete. Roditelj kojem sve možete reći i koji će uvijek biti na vašoj strani.

Dakle ako imate način razmišljanja koje vas čini nesretnim, vrijeme je da popričate s djetetom u sebi kao što bi roditelj popričao sa jednim povrijedjenim dijetetom. Kao dobar roditelj nemojte kuditi to dijete, nego pokažite razumjevanje i  suosjećanje sa tim malim stvorenjem u sebi. Nemojte poricati njegove osjećaje i govoriti da to sigurno nije tako kao što je on doživio. Upravo obratno. Trebate potvrditi njegov osjećaj kako to nije ugodno sto se njemu desilo, a zatim ga utješite i pokušajte naći novi pozitivniji način gledanja na taj prošli dogadjaj. I nadjite mu racionalni izlaz iz tog starog razmišljanja.

Stvorite jedan lijep odnos sa samim sobom tj sa djetetom u sebi.  Lijepo postupajte prema sebi. Steknite povjerenje kod svog vlastitog stvorenja tako da vam se ono uvijek može obratiti bez straha da ce biti ismijano ili poniženo. Tada će to povrijedjeno dijete biti spremno da vas sasluša i da se urazumi tj da se racionalno postavi prema tom svom starom  osjećaju. Tako ćemo postići da to dijete sazri i predje preko nekih stvari koje su ga uvijek mučile.
Na taj način stvaramo u mozgu nove vijuge i povezujemo emocije sa razumom, stavajući novi, zdraviji i sretniji način razmišljanja.
Ovako zaista možemo popraviti stare nepravde i isprati staru gorčinu.