Powered By Blogger

ponedjeljak, 30. lipnja 2014.

Kako postati miran i sretan pomoću meditacije

Ovo je jedna vježba koja će ti pomoći da meditacijom ili nazovi to tihim razmišljanjem,  dobiješ snagu i spokoj. Cilj vježbe je da osjetiš kako si ti dio univerzalnog života, i da je sve je povezano. Pokušaj učiniti ovu vježbu, meni je to zaista  pomoglo da postanem mirno i sretno biće.

Prvo pročitaj cijeli tekst i onda nadji malo vremena i malo instrumentalne glazbe i sjedi i meditiraj na ovu temu.

Nama se u životu dešavaju dogadjaji koji kao da nisu povezani. Život je pun naizgled nepovezanih dogadjaja. Svi ti dogadjaji sačinjavaju našu sudbinu. Da li je to neka energija u svemiru ili nešto drugo, ali kao da postoji nešto što upravlja tim dogadjajima koji nam se dešavaju odredjenim redom. Kao da postoji nekakva igra koju neko igra, a mi smo igračevi pioni.
Možemo osjetiti kao da postoji nekakav ritam u svemu, nekakva pravila. Ponekad kao da smo mi uskladjeni s tim ritmom sve nam ide od ruke. Kao da se dešava čudo koje nema objašnjenja. Npr. niste dobili mjesta na željenom autobusu, sjednete na drugi i tamo upoznate nezaboravnu osobu koja će vam promijetniti život. Sigurno ste primjetili da kad vam nešto dobro krene, kao da se sve poklapa i sve ide bez smetnji. Dobijate osjećaj da su bogovi na vašoj strani. Od niotkuda se pojave ljudi, ideje i rješenja na koja niste  računali.
To je vaša sudbina koja upravlja vašim životom. I tada život teče kao brza rijeka, i sve vam dešava onako kako ste sami to željeli, bilo u ljubavi,  u novcu i u svemu čime se bavite. Osjećate se sretnima i sve  vam ima dubljeg smisla.

Obratitie pažnju na sve razne slučajnosti koje vam se dešavaju. One sve sigurno imaju nekakav smisao. Te slučajnosti nam stvaraju bogatstvo života. Pokušajte se sjetiti svih čudnih slučajnosti koje su vam se desile. Npr. pomislili ste na neku osobu i tom trenutku vam se ta osoba javlja telefonom. Ili pojavi vam se nekakvo rješenja problema u glavi i u tom trenutku baš to isto vam netko spominje. Ili pomislite na neku riječ, a ona se pojavi u reklami ili na plakatu.

Postanite svijesni ovakvih dogadjanja i primjetite ćete kako se oni često  dešavaju. Što više o tome razmišljate sve češće ćete primjetiti da vam  se sudbina umiješala u vaš život.


Sad nadjite neko mirno mjesto, sjednite udobno i zatvorite oči. Nadjite unutrašnji mir i povežite se sa svojim unutarnjim bićem. Nemojte o ničem drugom razmišljati nego samo pratite svoje disanje. Sa svakim izdisajem pokušajte se sve više opustiti i smiriti. Ako želite možete si naći jednu riječ po vlastitom izboru koju ćete ritmički ponavljati. To je vaša mantra. Riječ ne mora imati nikakvog značaja.
Osjetite svoje unutrašnje biće.

Dešavat će vam se tokom meditiranja  da vam nailaze druge misli, ili vas nešto drugo zasmeta i prekine, ali vi se lijepo opet vratite na svoju mantru i nastavite disati i ponavljati mantru. I osjetite mir u sebi.

Ostanite tako mirni neko vrijeme. Ako treba možete si odrediti vrijeme pomoću tajmera.

Na kraju se polako vratite u realno vrijeme i otvorite oči. Nastavite svoj dan, ali u sebi ponesite taj osjećaj da je sudbina na vašoj strani. Budite uvijek svijesni toga. Čuda se stalno dešavaju. Ima neka tajna veza.