Powered By Blogger

četvrtak, 8. listopada 2015.

Da li ste postali razočarani?

Da li vam se zna dogoditi da ste ljuti, a ne možete ni sami shvatiti zašto? To je zato jer vi zapravo pokazujete reakciju na neku drugu jaku emociju u vama, a vaš bijes je reakcija na taj osjećaj. Primarni osjećaj može biti osjećaj straha,  zabrinutosti, razočaranja ili žalosti. To je pravi uzrok bijesa. A biti bijesan nije dobro.
 U trenutku bijesa važno se sjetiti toga i ne reagirati prejako u tom trenutku jer je ta reakcija nepotrebna i ona može samo još pogoršati stvar. Jer osoba na koju izkaljuješ bijes možda i nema ništa s tvojim primarnim osjećajem koji je potaknuo taj bijes , a ti u tvom stanju možeš samo nekoga povrijediti, ražalostiti i razljutiti i evo svadje!
Najbolje bi bilo da sam sebe zaustaviš i zapitaš se što je zapravo pravi uzrok ljutnje. Sve to je stvar navike, i što češće tako postupaš bit će ti sve lakše to primjenjivati.


 Ako ti se tvoj životna situacija čini beznadežna, sjeti se da ništa ne traje zauvijek. Sve mora imati svoj kraj, kako loši, tako na žalost i dobri trenuci. Dogadjaji u životu su kao crno bijele ploče na podu starih palača,nekad stojimo na crnim, a nekad na bijelim pločama. Život je jedan proces stalnih promijena koje se nikako ne mogu zaustaviti. Moramo se pomiriti sa takvim uvjetima života.

Zapravo ne postoje apsolutna stanja sreće ili zla, nego samo relativna stanja. Bez tuge ne možeš osjetiti radost. To znači da svoju današnju situaciju možeš samo usporediti u odnosu s tvojom prijašnjom situacijom i  ocijeniti da li ti je danas postalo bolje nego prije. Ne smiješ se nikada usporedjivati s drugim ljudima i njihovim situacijama.
Baš ti kontrasti dobrog i lošeg su dobri za nas, jer samo tako možemo shvatiti kad nam se dešava nešto lijepo. Važno je biti svijesan onog što nam je dobro i osjetiti zahvalnost za te dobre stvari i  radovati se njima. Gundjanje i razočaranost nije dobro za nikoga i nitko ne voli o tome slušati!