Powered By Blogger

petak, 9. prosinca 2011.

Kako sam izaći iz depresije

U najnovije vrijeme su znanstvenici došli do mnogih novih saznanja o tome kako naš mozak radi. Pokazalo se da su  svi naši osjećaji zapravo kemijske reakcije u mozgu! Postoji više raznih signalnih supstanci koje upravljaju našim raspolozenjem. Kad si sretan i zadovoljan, nesretan i tužan, sve je to samo rezultat tvoje unutrašnje kemije!
 Evo kako: kad je čovjek izložen patnji zbog tragičnih dogadja, u njegovom mozgu se smanjuje proizvodnja radosnih substanci, a povećava se proizvodnja nesretnih supstanci. Nastaje dakle kemijski poremećaj i tada zapadamo u sve veći osjećaj potištenosti i tuge. Ta tuga još više utječe na rad mozga i on proizvodi sve manje radosnih supstanci. Tako upadamo u traumu i više ne vidimo izlaza iz tog crnila. Još gore: kad više ne osjećamo radost, naš centar za bol postaje preosjetljiv i mozak sve pretjerano doživljava kao fizičku bol. Ta bol nam stvara jos veću nesreću. Kod osoba normalnog stanja fizički posao čini da mišići nateknu i pristiskaju nerve. To doživljavamo kao lakše bolove. Propaćene osobe to doživljavaju kao vrlo teške bolove kojima liječnici ne mogu naći uzrok (nazivaju ih psiho-somatske bolesti, fibromyalgia itd.)
 Dakle, pozitivne i zdrave osobe, u povoljnim uvjetima života lakše osjećaju zadovoljstvo i radost i kod njih se stvara još veća količina radosne substance nego kod bolesnih, propaćenih i unesrećenih ljudi. KOJA NEPRAVDA.
 Ali ima izlaza. Depresija može proći, ali moraš se sam boriti. Evo tri načina:
 1. fizičke aktivnosti (moraš se fizički izmoriti, ovisno o tvojoj kondiciji. Netko mora trčati, a nekome je dosta duga šetnja, ali moraš se tjerati da to obaviš par puta u sedmici)
 2. bavi se nečim što te raduje, što češće to bolje. To može biti gledanje veselih programa, uživanje u prirodi, druženje sa dragim ljudima. Dozvoli si da se nekada nasmiješ usprkos svemu što ti se desilo u životu. Nemoj sam sebe uvjeravati da si rodjen pod nesretnom zvijezdom i da je patnja tvoja sudbina.
 3. Nauči vježbe opuštanja, meditaciju i/ili vježbe vizualizacije. Moraš sam sebe vježbati da ozdraviš i postaneš sretan. To je kao sport. Što više vježbaš to ćeš biti sretniji.

Nema komentara:

Objavi komentar