Powered By Blogger

ponedjeljak, 26. studenoga 2012.

Dokaz da se meditacijom može postići duhovni mir

Prije par godina su neurolozi učinili jedan interesantan eksperiment na jednom tibetanskom redovniku. Već se od prije znalo da je mozak svakog čovjeka pun raznih misli i impulsa i to se moglo vidjeti u obliku raznih boja kad se mozak snimao magnetnom kamerom. Što je čovjek više uzrujan ili ispunjen mislima, to je šareniji snimak.

Stoljećima su razni mistici tvrdili da je jedan od najboljih načina za smirenje duha meditacija i da kad se čovjek potpuno smiri i osjeća se kao da se sjedinio sa božjim duhom pojavljuje se jedna plava zraka svjetlosti koja zrači iz centra glave. U tradicionalnoj yogi ta svjetlost se naziva plavom perlicom. Osjetiti tu perlu je mnogima postao cilj duhovnog traženja.

Zato su i znastvenici, da bi vidjeli što se dogadja u mozgu tokom transcendentalne meditacije, spojili redovnika na magnetnu kameru i zamolili ga da meditira sve dok ne smiri svoj duh i svoje misli. I zaista, on je toliko uspio postići unutrašnji mir, da ne samo da su nestale sve jarke boje na kameri, nego se cijela njegova neurološka energija sakupila u jednu jedinu točku usred mozga koja je bila posve nalik jednoj maloj perlici plave boje! Upravo kao što su yogiji to oduvijek tvrdili. Perlica se jasno vidjela na ekranu.

Nema komentara:

Objavi komentar